Alla inlägg den 17 januari 2009

Av Eva-Britt - 17 januari 2009 09:36

Ja så var rubriken hos grannklubben när de bjöd in till en föreläsning om björn. Den hölls på Rovdjurscentrum på Järvzoo i Järvsö och var väldigt väldigt intressant o givande. Jag gick höra mycket nytt om björnen och även lära om om vissa saker. Bl a har jag alltid trott att björnar hävdar revir men det gör de inte, de har s k hemområden istället. Och en björnhona går max 3 mil från det ställe hon är född, när hon i sin tur ska få ungar. Därför sker den geografiska spridningen sakta även om vi har en stark tillväxt på björn i Gävleborgs län. Björnarna samlas i s k hondjurskluster, det kan vara många honor med ungar inom ett område, de har ca 500 kvm2 stora hemområden som överlappar varandra. Björnhannarna har större områden o rör sig omkring mera. Mycket björn har vi så det är bara att vänja sig...

Hannarna dödar ungar på våren under parningstiden, allt för att honan ska bli brunstig o vilja para sig, så länge hon går med ungarna så blir hon inte parningsvillig - däremot dödar han inte sin egen avkomma. Eller rättare sagt vad han tror är sin egen avkomma, hannen känner inte igen ungarna men väl honan han parat. Så vad tror ni en listig björnhona gör för att skydda sina kommande ungar? Ja just det, hon parar sig med så många hannar som möjligt så de ska känna igen henne o lämna hennes ungar ifred ;-) Smart va?

Vill ni veta mer så har de en hemsida www.de5stora.se där det finns mycket fakta om våra stora rovdjur.

Lite om hur vi skulle undvika konfrontationer o attacker från björn fick vi också tips om, men jag hoppas slippa möta björn i skogen, eller åtminstone vill jag inte veta om, när jag varit i närheten av björn, för det är väl bara att räkna med att man "råkar på" nån förr eller senare... Men normalt sett så märker du inte björnen, den smyger sig iväg eller döljer sig för dig...


Jo ett litet lustigt tillägg bara - föreläsaren undrade hur många av oss (det var många närvarande!) som hade haft en hund som skällt på/följt efter björn nån gång. Det visade sig att det var tre hundar som skällt o följt efter björn - gissa vilken ras?? Alla tre var kelpies...  Ja, sa föreläsaren, kelpies de är inte kloka!

Han menade på att det finns tre kategorier av hur hundar uppträder när de konfronteras med björn, de flesta blir rädda o vill gå därifrån, några "sturskar" upp sig o skäller o springer sedan rädda till matte/husse för stöd (inte bra förstås!) o sedan ett fåtal, företrädesvis jakthundar, ställer björn o skäller ståndskall o är inte rädda för björn. 




Ovido - Quiz & Flashcards